Szenvedélyünk a hal - azaz halgasztronómia felsőfokon.

MyFish.hu

Tonhal tartare egyszerűen tökéletes

2017. december 01. - MyFish

A tonhalak húsának jellemzésekor megállapíthatjuk, hogy a hús szerkezete, kemény, tartalmas, rendezett, mégis lédús. Megsütve távolról emlékeztet a borjústeak vagy a vöröses pulykahús színére, az íz az viszont valami teljesen más. A tonhalak izét nem hasonlíthatjuk semmihez. Ha nyersen fogyasztjuk fűszerek nélkül például sashiminak az olyan mintha selyemmel simogatnánk a nyelvünk, ha ugyancsak nyersen például tonhal-tatárt (tartare) készítünk, akkor a tonhal az avokádóval és a paradicsommal, a fűszerolajjal maga a tökéletes egyensúly. Ha sütjük és a helyes konyhatechnológiát választjuk a hús zamatos, erősen fűszeres, de kellemesen jellegzetes. Nem túl erős, nem túl gyenge, hiszen a hús alapjában magában hordozza a minőségi ízeket ezért a túlzott fűszerezésre nincsen szükség.

tonhal_tartare_a.jpg

Hozzávalók: 

100g Tonhal, 1 db Avokádó, 1 db Paradicsom, 1 db Citrom, Szezámolaj, Szezám mag (fehér), Póréhagyma csira, Balzsamecet koncentrátum, Tengeri só, Feketebors frissen őrölve 

tonhal_tartare_b.jpg

Konyhatechnológia: Vágja kicsi szabályos 1cmx1cm kockákra a tonhal húsát, majd tegye a tonhalhús kockákat egy keverőtálba, öntsön rá kevés szezámolajat. Sózza-borsozza majd tegye a hűtőbe. Vágja félbe az avokádót, emelje ki a magot, majd vágja apró kis kockákra az avokádó húsát.Tegye az avokádó kockákat egy kis tálba, öntsön rá kevés szezámolajat, facsarja rá egy fél citrom levét. Sózza-borsozza.Vágja kicsi cikkekre a megnyúzott és kimagozott paradicsomot (concasse). A paradicsom kockákat tegye keverőtálba és öntsön rá kevés szezámolajat. Sózza-borsozza.A tálaláshoz használjon tálalóhengert. Lehűtött lapostányér közepére készítsen a póréhagyma csirából kis fészket és helyezze rá a tálalóhengert. Elsőnek kanalazza a hengerbe a paradicsomkockákat, majd az avokadót és legvégül a tonhalkockákat. Érdemes minden rétegnél kicsit lenyomkodni az alapanyagokat egy kanállal.Szórjon a tatár tetejére kevés szezámmagot, majd vegye le a henger és díszítse fel a tányért, balzsamecet koncentrátummal. 

CHEF JEGYZET :  A póréhagyma csira nem elengedhetetlen, csupán esztétikailag használjuk, nyugodtan tálalhatja üres tányérra, vagy akár egy saláta levélre is.

MIVEL LEHET HELYETTESÍTENI? :  lazac, marlin, kardhal  

BORAJÁNLÓ:  Sauvignon Blanc

A bejegyzés trackback címe:

https://myfish.blog.hu/api/trackback/id/tr7013408513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása