Szenvedélyünk a hal - azaz halgasztronómia felsőfokon.

MyFish.hu

Gusztustalan, de finom.....főzzünk polipot

2017. december 05. - MyFish

Galiciai polipsaláta, szárított paradicsommal, olivákkal és articsókával

amit_a_fejlabuakrol_tudni_kell.png

Spanyolország észak-nyugati történelmi régiója Galicia,- nem tévesztendő össze, a közép Európai Galíciával,- mely Ukrajna és Lengyelország között oszlik meg. Az Atlanti-óceán partjainál, közel a Biscaya-i öbölhöz elterülő gasztronómiailag jelentős helyszín melynek főváros Santiago de Compostela évszázados és tradicionális hagyományokkal rendelkezik a tengeri ételek elkészítését illetően. Lakói, megsütnek, megfőznek mindent, amit csak a tenger adhat nekik és a polip elkészítését illetően nem ismernek megalkuvást. Százéves receptúrákat alkalmaznak, klasszikus alapanyagokat használnak, és semmit nem bonyolítanak túl. Nem akarnak újragondolni semmit és messzire elkerülik a fúziós konyhát, hiszen a tengerek-óceánok e csodás ajándéka, nem igényel semmilyen 21 századi konyhatechnológiát. A polip, az articsóka, olívákkal, szárzellerrel, szárított paradicsommal és extra szűz olajjal, olyan félelmetes egyensúlyt képez, hogy bármelyik sokcsillagos szálloda, vagy Fine dining étterem büszkén tűzheti étlapjára a spanyol gasztronómia e nagyszerű ételét. A polip puha, mégis roppanós, a szárított paradicsom édes, az articsóka savas, az olíva olaj selymes, a kapribogyó sós. Bár különböző textúrájú és ízű alapanyagokat használunk a Galiciai polipsaláta elkészítésénél, a végeredmény mégis egy komplex íz, mely egymást segítve a szájban és őrült körforgás után egy igazi gasztronómiai csúcsélvezettel ajándékozza meg fogyasztóját. A füstölt paprika és a citrom csak megkoronázza e nemes étel sokszínűségét és nem uralkodva, de tökéletesen kiegészíti azt.

polipsalata_nagy.jpg

Galiciai polipsaláta 6 fő részére:

Hozzávalók a sültpaprika olajhoz: kaliforniai paprika (piros) vagy kápia paprika 1 db, fokhagyma gerezd 6 db, olíva olaj 150ml, tengeri só csipetnyi. Hozzávalók a polipsalátához: polip 1 kg, szárzeller 2 szál, fokhagyma gerezd 6 db, fekete és zöld olívabogyó 80-80g, szárított paradicsom 100g, kapribogyó 30g, articsóka 120g, szárított paradicsom olaj 200 ml, durvaszemű tengeri só 1 kk, füstölt spanyol paprika 1 kk, burgonya 6db

Konyhatechnológia:

  • Készítsünk sültpaprika olajat: Forrósítsa fel a sütőt 180 Celsiusra, majd helyezzen a tepsibe sütőpapírt. Az egész paprikát és a tisztított fokhagyma gerezdeket szórja a papírra, locsolja meg olívaolajjal és sózza. tegye a tepsit a sütőbe 20 percre, majd vegye ki a fokhagymákat. Süsse még a paprikát, további 15 percig. Vegye ki a sütőből a paprikát fedje le, majd amikor kihűlt távolítsa el a magházat és nyúzza meg a paprikát. A paprika húsát és 6 db sült fokhagymát tegye konyhai robotgépbe a felfogott paprika levével együtt és kevés olaj hozzáadásával turmixolja össze, majd tegye félre felhasználásig
  • Főzzük meg a polipot és a burgonyát: Nagy edényben forraljunk fel enyhén sózott vizet, majd a polipot a fejzsáknál megfogva fokozatosan eresszük a főzővízbe. Elsőnek a csápok végeit engedjük a vízbe, tartsuk, ott 15 másodpercig majd emeljük ki. A víz újraforrása után ismét engedjük vissza a polipot a vízbe immár kissé mélyebbre. Tartsuk ott szintén 15 másodpercig. További 3-4 merítésre van szükségünk ahhoz, hogy elérjünk a csápok tövéhez. A polipcsápok a megismételt hőhatások következtében felpöndörödnek. Helyezzük a polipot véglegesen a főzővízbe, vegyük alacsony hőmérsékletre a tűzhelyt és tegyük a fazékba a 6 db burgonyát. 35-45 percig főzzük a polipot az egész burgonyákkal együtt, majd amikor megfőttek, emeljük ki a vízből és hagyjuk, amíg kéz melegre nem hűlnek vissza.
  • Készítsük el a salátát: Karikázzuk fel a zöld és a fekete olívabogyókat, vágjuk cikkekre az articsókát, szeleteljük fel a szárított paradicsomot és a szárzellert, majd tegyünk mindent egy keverőtálba és adjuk hozzá a kapribogyót és a megsült fokhagymákat is. Az elkészített paprikaolajunk mellé kanalazzunk a szárított paradicsom olajából, facsarjunk bele egy gerezd citrom levét és az olajat adjuk a salátánkhoz. keverjük össze és tegyük hűtőszekrénybe.
  • Készítsük el az ételt: Szeleteljük fel a polipot kívánt méretekre és szintén vágjuk fel a burgonyákat ujjnyi vastagságú szeletekre. A polip fejzsák részét és a csápvégeket szeleteljük fel, majd keverjük a salátánkhoz és tegyük vissza a hűtőbe. Forrósítsunk kevés olajat serpenyőben és süssük meg a felvágott polipcsápokat és a burgonyákat.
  • Tálalás: Kanalazzunk a hideg polipsalátánkból egy tányérra, majd halmozzunk mellé a burgonyából. Helyezzük el ízlésesen a sült polipcsápokat a tányéron, majd locsoljuk meg extra olívaolajjal, ízesítsük durva tengeri sóval és füstölt paprikával. 

További recepúrákért, filézési útmutatókért, a tudatos táplálkozáshoz való tanácsokért látogasson el honlapunkra www.myfish.hu és kövessen minket a facebookon https://www.facebook.com/myfish.hu/

 

polip_salata_11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://myfish.blog.hu/api/trackback/id/tr8213441367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása