Szenvedélyünk a hal - azaz halgasztronómia felsőfokon.

MyFish.hu

A karácsonyi ponty Kínából származik

2017. december 08. - MyFish

ponty_1.jpg

A karácsonyi ponty hosszú és fáradságos vándorlást tudhat maga mögött. Még mielőtt ismertük volna a teát és a tésztát, szürke őskorban körülbelül kétmillió évvel ezelőtt került a ponty Kínából, Közép-Európába. Ezt támasztják alá Berlintől délre Belzig im Flaming mellett talált fossziliák. A jégkorszakok visszaszorították őt délkeletre, de a Kaszái és a Balti-tengertől a Dunán felfelé haladva fáradhatatlanul visszaküzdötte magát az eredeti élőhelyére, és ennek során rendkívül ügyesen kihasználta a görögök és a rómaiak friss halak iránti különleges vonzódását. " Az átlagember azt eszi, amire alkalma nyílik, de a fejedelmi asztalokra olyan ritka ínyencségek illenek, mint például a Dunában élő carp "- írta a Cassiodorusnak is nevezett római tudós, Flavius Magnus Aurelius még a 6. században. 

Készségesen és kitartóan tűrte, hogy elsősorban a középkori szerzetesek domború testformájú, pikkelyben gazdag halakká tenyésszék, Ennek során türelmesen elviselte a tavak álló, oxigénben szegény vizét, és végül állandó helyet szerzett magának a hagyományos karácsonyi étkezésnél, a szilveszteri asztalnál és a nagypénteki lakománál is. Kb. 1585 körül Szilézián keresztül ismét Brandenburgba jutott, csakúgy, mint korábban. A mi karácsonyi pontyunk legalább egy közös vonással rendelkezik az aranyhal formájú vadponttyal és a Kínában igen elterjedt fűponttyal: a sok szálka, amely tulajdonképpen nem más, mint elcsontosodott kötőszövet, és amelyek a tenyésztők valamennyi fáradozásának makacsul ellenálltak.  

Mivel, a főcím a karácsonyi pontyról szólt, ezért posztolunk pár karácsonykor készült képet, de természetesen ezen ételek nem csak karácsonykor fogyaszthatók. 

Halászlé Sobri Jóska módra

Hozzávalók 10 személyre: 2 db 1-1,5 kilós ponty, 1 kg másfajta hal, 5-6 fej vöröshagyma, 10 dkg fűszerpaprika, 1 db paradicsom, 1-2 db cseresznyepaprika, 1-2 gerezd fokhagyma

sobri_web.jpg

Elkészítés: A friss halat megtisztítjuk, felbontjuk, mélyen irdaljuk, daraboljuk. Külön tesszük a halfejet, a hasaalját és a farkát. A 6-7 centis haldarabokat besózzuk, és 1-2 órán át állni hagyjuk. Lábasba tesszük a halfejet, a hasaalját, a farkát, az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáöntünk 5 liter vizet, végül hozzáadjuk a paradicsomot, cseresznyepaprikát. Fontos, hogy a fűszerpaprikát akkor adjuk hozzá, mikor a lé forrni kezd. Erős tűzön 25 percig főzzük, majd hozzáadjuk a haldarabokat, és még 18 percig főzzük. Kóstoljuk meg, s ha kell, sózzuk. A kész halászlevet átszűrjük. Frissen kifőzött gyufatésztával tálaljuk. 

Pontyfilé bundában, roston sült burgonyával, vajban párolt zöldségekkel, tartárral

Hozzávalók: 2 db 15 dkg-os bőrös pontyfilé, 6 dkg zöldborsó, 3 db bébi sárgarépa, 10 dkg burgonya, 5 dkg búzaliszt, 1 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, só, őrölt bors, olívaolaj, napraforgóolaj 

ponty2.jpg

Elkészítés: A pontyot beirdaljuk, besózzuk, 30 percre félretesszük. Enyhén sós, felforralt vízben fél percig főzzük a zöldborsót és a répát, majd jeges vízzel leöblítjük. Forró serpenyőben, kevés vajon megforgatjuk. A karikára vágott burgonyát felhevített serpenyőben, kevés olívaolajon 40-45 másodpercig sütjük mindkét oldalán. A pontyfiléket bepanírozzuk, bő olajban kisütjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Tálaláskor a burgonyára rétegeljük a zöldborsót, tetejére a sárgarépát, és mellé tesszük a két pontyszeletet.  

Chilis pontyfilé cseréptálban

Hozzávalók: 2 db 25 dkg-os tisztított bőrös pontyfilé, 8 db koktélparadicsom, 1 szál póréhagyma, 40 dkg zöldbab, ízlés szerint adagolt chilipaprika, 8 dkg vaj, só, őrölt bors, olívaolaj

ponty1.jpg

Elkészítés: A pontyfiléket beirdaljuk, sózzuk, megkenjük olívaolajjal az irdalásokban is, majd hűvös helyre tesszük fél órára. A zöldbabot enyhén sós, forrásban lévő vízben másfél percig főzzük, majd leszűrjük és jeges vízzel leöblítjük. Felhevített serpenyőben, kevés vajon megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk. Cserépedényt kikenünk olívaolajjal, beletesszük a zöldbabot, rá a halat, majd a tetejére a fél centis karikákra vágott póréhagymát, az aprított chilipaprikát és a félbevágott koktélparadicsomot. Alufóliával lefedjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 8-10 percig sütjük.    

A bejegyzés trackback címe:

https://myfish.blog.hu/api/trackback/id/tr9113456917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása