Szenvedélyünk a hal - azaz halgasztronómia felsőfokon.

MyFish.hu

Langusztín avagy az óceánok kishercege

2018. április 06. - Osztrigasommelier

Langusztin(a) neve félrevezető ugyan, de finom íze mindenképpen  meggyőző, ezért meglehetősen előkelő helyet foglal el az ínyencek rák-listáján. Sokan csak az olasz nevén (scampi) ismerik és fogyasztják ezt a fajt, de a könnyebb beazonosíthatóság érdekében most közzétesszük e nemes rákfaj többi nevét is. A langusztin-t azaz a  (Nephrops norvegicus) angol nyelvterületen Norway lobster-nek néha Dublin bay prawn-nak nevezik. Ha Németországban járunk esetleg Ausztriában Bécsben a Naschmarkt piacot látogatjuk meg kulináris csemegék után kutatva, akkor ott bizony a Kaisergranat fedőnév alatt fogjuk megtalálni különleges kedvencünket. Franciaországban a langoustine, Olaszországban a scampi, Portugáliában langostin, Spanyolországban pedig a cigala néven tudjuk beszerezni kis gasztrocsodáinkat, de ha Görögország felé vet minket a jó sorsunk, ott karavida néven találkozhatunk vele. Horvátországban skamp néven fut, míg Magyarországon Norvég homár vagy scampi néven tudjuk beszerezni, ha hajlandóak vagyunk megfizetni elég borsos árát, mely a homáréval vetekszik.

scampi_05_1.jpg

Ha étteremben étkezünk, igenis kérdezzünk rá a feltálalt és nagyon drága étel alapanyagának milyenségéről( már ha a pincér egyáltalán különbséget tud tenni a garnélák és a langusztin között), mert mindenesetre kétséges lehet az, hogy a szervírozott étellel, scampi-t kapunk vagy pedig csupán egy óriás garnélát.  Biztos azonban, hogy a két állatot formájuk miatt, megtisztított állapotban- MINDIG ÖSSZEKEVERIK, pedig egyértelmű megkülönböztető jegyeik vannak. Másik félreértelmezhetőség még a langusztin és a languszta nevek közötti fogalomzavar, hiszen tudvalevő hogy a langusztin a Norway lobster míg a languszta a homárhoz hasonló (ha nem nagyobb) nagyságúra megnövő spiny lobster.

scampi_02_1.jpg

A hideg vízben élő faj az Atlanti-óceán északkeleti partjainál Izlandtól -  Marokkóig honos, és a legkeletebbi  meleg vizű térség kivételével a Földközi-tenger csaknem egész területén megtalálható. Halászata jelentős az Északi-tengerben, csakúgy, mint az angol vizeken, az Atlanti-óceán francia, spanyol, és portugál partján, a Földközi-tengerben különösen a spanyol partok előtt, valamint az Adrián. A langusztin rendszeresen megtalálható, ezen régiók halpiacain………….. természetesen élő formában alig kerül piacra, mert igen érzékeny.

Jellemzők: a norvég homár- amely a homárhoz hasonló (vértes rákok), testének elülső része erősebben fejlett a garnélákhoz képest. Velük ellentétben erős páncélzata van, mely oldalt lefelé kihegyesedik. A faj jellegzetessége még a vékony, hosszúra nyúlt ollók, és a rózsaszín mintázat  és jó tudni hogy legfeljebb 25 cm-re nőnek meg, többnyire azonban 10-20 cm közöttiek.

scampi_03.jpg

Felhasználás: a langusztin nálunk általában mély hűtve, vagy szezonban frissen(előhűtötten) kaphatóak, és mivel nagyon gyorsan romlanak(csakúgy mint az összes rák és garnélafaj)a friss áru vásárlásakor mindig legyünk óvatosak és körültekintőek. Fontos jellemzők mely a frissességet garantálhatják számunkra, a szín és az izmok állapota. A friss scampi-k rózsaszínűek, és áttetsző, izmos a húsuk. Ha túl hosszú ideig hagyjuk állni őket, a színük egyre inkább narancssárgává válik az izomzatuk pedig fehérré. Kétség esetén a hátpáncél és a tor közötti szagpróba segít, amikor is a kétszer-háromszor egymás felé nyomjuk a két testrészt és megszagoljuk. Ha kellemetlen „halszagot” érzünk akkor az- az áru már nem friss és nem tanácsos megvásárolni. Ilyenkor sem kell lemondanunk a norvég homár élvezetéről hiszen nagyon magas minőségű rákokat, tudunk vásárolni akár mély hűtve is,   melyekből nagyszerű főtt, sült vagy grillezett ínyencségeket tudunk varázsolni az étkezőasztalra.

Scampi tárkonyos – petrezselymes zöldfűszeres vajkrémmel sütőben sütve

Hozzávalók:

1 kg 4-7 nagyságú scampi

200 g vaj

1 csokor tárkony

1 csokor petrezselyem

2 gerezd fokhagyma

1 salotta hagyma

1 dl fehérbor

só, bors ízlés szerint

5 cl konyak

Konyhatechnológia:

Készíts zöldfűszer vaj krémet: a salotta hagymát vágd apróra, majd füstölési pontig hevített serpenyőben olaj nélkül pirítsd pár másodpercig. Öntsd bele  fehérbort, majd párold további 1-2 percig amíg a fele mennyiség bor el nem párolgott, majd tedd félre hogy kihűljön. A fokhagymát, konyhai robotgépben mixeld apróra. Add hozzá a tárkonyt, és a petrezselymet, majd mixeld tovább. Tedd bele a salotta hagyma redukciót, és mixeld tovább. Tedd bele a kéz meleg vajat, és mixeld szép krémesre. Sóval, borssal ízesítsd, tedd bele a konyakot és mixeld tovább. A scampiket hosszában vágd ketté, majd a fűszervaj krémmel kend meg a tetejét. Forrósítsd elő a sütőt 180-190 Celsius fokra. Fektesd a scampiket húsos részükkel felfelé egy sütő tepsibe, és tedd a sütőbe 5-8 percre.

 scampi_04.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://myfish.blog.hu/api/trackback/id/tr4213720186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása