Szenvedélyünk a hal - azaz halgasztronómia felsőfokon.

Tonhal vagy mégsem? Avagy minden amit a bonítóról tudni kell.

2018. március 30. - Osztrigasommelier

 Nekünk, magyaroknak az elmúlt pár évtized alatt, vajmi kevés közünk volt tengeri halakhoz (kivéve a hekk), köztük természetesen a tonhalhoz és csak a legelszántabbak emelték be gasztronómiai mindennapjaikba a tonhalból készült ételeket. Napjainkra kissé változnak a…

Tovább

Spagetti Marinara (tenger gyümölcsei spagetti)

Spagetti Marinara (tenger gyümölcsei spagetti) Hozzávalók 6 személyre Hozzávalók a paradicsomszószhoz: olívaolaj 2 ek, vöröshagyma(közepes) 1 db, sárgarépa apróra vágva 1 db, fokhagyma gerezd 2 db, hámozott paradicsom apróra vágva 425g, fehérbor 125ml, kristálycukor 1 kk,…

Tovább

Tárkonyos háromhal leves (lazac-tőkehal-makréla)

 Lazac-tőkehal-makréla. Három nagyszerű ízű hal, három különleges ízű hal, három különböző ízű hal- együtt mégis egy csodálatos ízkavalkád, az aromák orgiája egy valóságos gasztronómiai szimfónia. A lazac hússzerkezete, nedves olajban gazdag, omladozó, minőségi és…

Tovább

Ínyencség vagy szimbólum, együnk fésűkagylót vagyis Szent-Jakabot

Fésűkagylók. Ilyen kagyló héján emelkedett ki Botticelli, Aphroditéja a tenger habjaiból, és ezek a szép kagylók nemcsak művészettörténetileg érdekesek, hanem kulinárisan is jelentősek. A Szent Jakab kagylók kagylóhéja nemcsak a Shell emblémában szerepel, de máig ez a…

Tovább

Paella, avagy a spanyolok nemzeti kincse

Paella, az egyik legnépszerűbb és leghíresebb globálisan ismert étel, de pontosan meghatározni a paella fő alapanyagait szinte lehetetlen, hiszen legalább annyi variációja van a spanyolok nemzeti büszkeségének, mint amennyi gasztronómiai régióval rendelkeznek. Spanyol szakácsok vérre menő küzdelmet…

Tovább

Grillezett polipcsáp, krémes tenger gyümölcsei rizottóval

Számtalan mediterrán országban hangsúlyos szerepet kap a polip, és a csodálatos nyolckarúból készített ételek mindig helyet követelnek maguknak az asztalon, csakúgy mint japánban, ahol sashiminak elkészítve is tökéletes.   A csúnya és nyakigláb víziszörny elkészítésének számos módja, technikája…

Tovább

Miért lesz rákvörös a homár?

Az ízletes homárvacsorákról készült felvételek petrezselyemzölddel díszített, aranysárgán ragyogó vajas mártással leöntött rákot szoktak ábrázolni, amely az élénkpiros és narancsvörös különböző árnyalataiban pompázik. De mi történik pontosan, hogy ennyire megváltozik az eredetileg sötét páncélú…

Tovább

Vajhal? Olajhal?.............avagy a tévedések vígjátéka

Vajhal? Olajhal? avagy a tévedések vígjátéka  Az Atlanti- és a Csendes-óceán déli részén élő gazdasági szempontból fontos halfajta, méltán vívta ki az ínyencek nagyrabecsülését és a fanatikusok kulináris ragaszkodását, hiszen egyrészről nagyon sokoldalú, másrészről egy olyan ízbomba, mely bármely…

Tovább