Szenvedélyünk a hal - azaz halgasztronómia felsőfokon.

MyFish.hu

Tárkonyos háromhal leves (lazac-tőkehal-makréla)

2018. március 23. - Osztrigasommelier

 Lazac-tőkehal-makréla.

Három nagyszerű ízű hal, három különleges ízű hal, három különböző ízű hal- együtt mégis egy csodálatos ízkavalkád, az aromák orgiája egy valóságos gasztronómiai szimfónia. A lazac hússzerkezete, nedves olajban gazdag, omladozó, minőségi és selymes, a makrélahús magas olajtartalommal bír, ízletes könnyed és zamatos enyhe célzással a tengeri algára, melynek illata határozott és óceáni jelleget sugall. A tőkehal íze összetéveszthetetlen és egyszerre véljük felfedezni benne, az édes mustárt és friss borsó ízt, leheletnyi sós hűvös sóhajjal, melyen átüt a tej és a tejszín finom ízvilága.És a királynő. A tárkony az elegáns uralkodó, aki trónján ülve intenzív ízletességgel uralja ételünket, párjával a kaporral a szürke eminenciással ki hanyag eleganciájával, a háttérben meghúzódva figyel, de fűszeres ízvilágával mindvégig jelzi. Itt vagyok.

 pixeltaster_3980.jpg

Egy kanál boldogság. Az íz, a pillanat mely egy kanál után tovaszáll, de már jön egy másik falat halhús, és újra itt az izgalom, az édes élvezet, a különlegesség, melyet ez az étel adhat nekünk. Az élet szép.

 Hozzávalók:   

400g Lazac 2x2 cm kockákra vágva

400g Tőkehal 2x2 cm kockákra vágva

400g Füstölt makréla filé 2x2 cm kockákra vágva

600g Burgonya(főzni való)

100g Koriander

2 Citromfű szál

50g Bazsalikom

2 Chili paprika(zöld)

csipetnyi Tárkony

csipetnyi Kapor

2 Citrom

1ek Gyömbér

1 Fokhagyma gerezd(passzírozva)

600ml Tejszín

300ml fehérbor

150g Spenótlevél

500ml Zöldség vagy csirke alaplé

Tengeri só

Feketebors frissen őrölve

Oliva olaj

 tarkonyos_3.jpg

 

 Konyhatechnológia:

-  Készítsen 500 ml csirke vagy zöldség alaplét (az alaplevek ugyanúgy készülnek, mint a csirke vagy zöldség levesek azzal a különbséggel, hogy nincsen bennük semmilyen fűszer vagy ízesítő anyag, teljesen zsírmentesek, de mindig használjunk kakukkfű és rozmaring növényeket hozzá.

- Tisztítson meg és vágja kockákra a burgonyákat, főzze puhára majd szűrje le és tegye azonnal jeges vízbe. A hideg vizes fürdő után csepegtesse le és tegye félre.

- Készítsen zöldfűszer krémet: tegyen egy konyhai robotgépbe 50g koriandert, bazsalikomot, 2 citromfűszálat, a 2 kimagozott chilipaprikát, 2 citrom reszelt héját, a gyömbért, a fokhagymát majd  mixelje össze finom krémmé.

- Öntsön kevés olíva olajat egy fazékba (közepes hőmérséklet) majd tegye bele a zöldfűszer krémet, Folyamatos kevergetés 1-2 perc, majd öntse bele az alaplét és forralja további  5 percig.

- Hő kiegyenlítés után öntse bele a tejszint és a fehérbort majd újraforrástól számítva 4-6 percig főzze tovább a levest.

- Tegye a levesbe a 2x2 cm kockákra vágott halkockákat, az előfőzött burgonyát, a kaprot és a tárkonyt is majd főzze készre. Kb. 8-10 perc.

-  Tálalás előtt tegye a levesbe a megmosott spenótleveleket, sózza-borsozza, majd egyszeri összeforralás után szervírozza forrón.

 takonyos_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myfish.blog.hu/api/trackback/id/tr1613719746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása