Lazac-tőkehal-makréla.
Három nagyszerű ízű hal, három különleges ízű hal, három különböző ízű hal- együtt mégis egy csodálatos ízkavalkád, az aromák orgiája egy valóságos gasztronómiai szimfónia. A lazac hússzerkezete, nedves olajban gazdag, omladozó, minőségi és selymes, a makrélahús magas olajtartalommal bír, ízletes könnyed és zamatos enyhe célzással a tengeri algára, melynek illata határozott és óceáni jelleget sugall. A tőkehal íze összetéveszthetetlen és egyszerre véljük felfedezni benne, az édes mustárt és friss borsó ízt, leheletnyi sós hűvös sóhajjal, melyen átüt a tej és a tejszín finom ízvilága.És a királynő. A tárkony az elegáns uralkodó, aki trónján ülve intenzív ízletességgel uralja ételünket, párjával a kaporral a szürke eminenciással ki hanyag eleganciájával, a háttérben meghúzódva figyel, de fűszeres ízvilágával mindvégig jelzi. Itt vagyok.
Egy kanál boldogság. Az íz, a pillanat mely egy kanál után tovaszáll, de már jön egy másik falat halhús, és újra itt az izgalom, az édes élvezet, a különlegesség, melyet ez az étel adhat nekünk. Az élet szép.
Hozzávalók:
400g Lazac 2x2 cm kockákra vágva
400g Tőkehal 2x2 cm kockákra vágva
400g Füstölt makréla filé 2x2 cm kockákra vágva
600g Burgonya(főzni való)
100g Koriander
2 Citromfű szál
50g Bazsalikom
2 Chili paprika(zöld)
csipetnyi Tárkony
csipetnyi Kapor
2 Citrom
1ek Gyömbér
1 Fokhagyma gerezd(passzírozva)
600ml Tejszín
300ml fehérbor
150g Spenótlevél
500ml Zöldség vagy csirke alaplé
Tengeri só
Feketebors frissen őrölve
Oliva olaj
Konyhatechnológia:
- Készítsen 500 ml csirke vagy zöldség alaplét (az alaplevek ugyanúgy készülnek, mint a csirke vagy zöldség levesek azzal a különbséggel, hogy nincsen bennük semmilyen fűszer vagy ízesítő anyag, teljesen zsírmentesek, de mindig használjunk kakukkfű és rozmaring növényeket hozzá.
- Tisztítson meg és vágja kockákra a burgonyákat, főzze puhára majd szűrje le és tegye azonnal jeges vízbe. A hideg vizes fürdő után csepegtesse le és tegye félre.
- Készítsen zöldfűszer krémet: tegyen egy konyhai robotgépbe 50g koriandert, bazsalikomot, 2 citromfűszálat, a 2 kimagozott chilipaprikát, 2 citrom reszelt héját, a gyömbért, a fokhagymát majd mixelje össze finom krémmé.
- Öntsön kevés olíva olajat egy fazékba (közepes hőmérséklet) majd tegye bele a zöldfűszer krémet, Folyamatos kevergetés 1-2 perc, majd öntse bele az alaplét és forralja további 5 percig.
- Hő kiegyenlítés után öntse bele a tejszint és a fehérbort majd újraforrástól számítva 4-6 percig főzze tovább a levest.
- Tegye a levesbe a 2x2 cm kockákra vágott halkockákat, az előfőzött burgonyát, a kaprot és a tárkonyt is majd főzze készre. Kb. 8-10 perc.
- Tálalás előtt tegye a levesbe a megmosott spenótleveleket, sózza-borsozza, majd egyszeri összeforralás után szervírozza forrón.