Szenvedélyünk a hal - azaz halgasztronómia felsőfokon.

MyFish.hu

Gusztustalan de finom..........süssünk tintahalat.

2017. november 29. - MyFish

Nem minden tintahal kalmár, de minden kalmár tintahal.

A szemeivel, mint egy kamera fókusz lencséjével folyamatosan pásztáz a víz alatt, és semmi sem kerülheti el a figyelmét.

gusztustalan_de_finom.jpg

A vékony húsa alatt a test mélyén dobogó három darab lapos szív, olyan erővel tudja pumpálni a vért, hogy nincs az a kishal melynek esélye lenne felvenni a versenyt mind reakció időben, mind gyorsaságban az óceánok és tengerek predatorával, a kishalak rémével az intelligens vadásszal a kalmárral azaz a Loligo forbesi vagy a Loligo vulgaris-al.  Az óriáskalmár elérheti akár a 13 méteres nagyságot is, a falkában támadó vízi farkas hordaként együtt dolgozó és vadászó Humbold kalmár (humbold squid) átlag nagysága, 80 – 160 cm között mozog, de mai főszereplőnk a közönséges kalmár átlag nagysága, amivel a kereskedések jégágyain szembejöhet velünk 30-40 cm. A kalmár a tintahalak királya ízvilága, elkészítési módjai, hústextúrája miatt ez vitathatatlan, és sok különböző néven ismerhetjük.kalmar.jpg

 

Brit-szigetek (squid), Usa (squid,calamari), Franciaország (encornet), Spanyolország (calamar), Olaszország (calamaro), Görögország (kalámari) Németország (kalmar), Magyarország (kalmár,tintahal), Hollandia (pijlinktvis), Dánia (blaeksprutter), Norvégia (blekksprutter), Svédország (kalmar,blackfisk)

A fejlábúak állatcsoportja nagyon régi, a fosszílis leletek tanúsága szerint már 500 millió évvel ezelőtt is létezett. A puhatestűekhez tartoznak és a tengerekben élnek. Kulináris szempontból fontos ténymegállapítás: a kalmárok, a szépiák és a polipok – zoológiailag nem teljesen helyes megnevezése a „tintahal” és noha életterük ugyanaz mint a halaké, semmilyen rokonságban nem állnak velük, hiába sugallja ezt a nevük. Nevüket egy, a fej mögött elhelyezkedő kis zacskónak köszönhetik, amely sötét színű folyadékkal van tele. Veszély esetén a kalmárok ennek segítségével elködösítik környezetüket, hogy eltűnhessenek természetes ellenségeik elől, és a víz hátrafelé lövellésével- a sugárhajtás elvét hasznosítva – gyorsan elmenekülhessenek.

A ropogósra sütött kalmár igen ízletes csemege, nemhiába olyan népszerű étel a „calamari fritti”, a tengerlakók zsenge húsával azonban ennél sokkal több mindent lehet kezdeni.  A kalmár gasztronómiai sokoldalúsága szinte páratlan, karcsú teste nagyszerűen megtölthető, például az apróra vágott fogókarokból és fűszeres rizsből készült töltelékkel. De sütve is- (wokban, forró olajban) igen ízletes ez a tintahalféle. Nyersen is fogyasztható- japánban a sashimi egyik alap alapanyagát adja , de roston sütve, grillezve vagy paradicsomszószban párolva is nagyszerű. A főzési (sütési) idő az egyetlen olyan tényező, melyre szigorúan ügyelni kell és minden percet komolyan kell venni.  A kalmár nagyon jól viseli a a magas hőmérsékletet, viszont csak nagyon rövid ideig, 1-2 percig szabad sütni. Túlhőkezelésnél keserűvé és szárazzá válhat. Ha nem így készítjük el, akkor viszonylag hosszú ideig kell párolni vagy főzni ellenkező esetben kemény rágós és gumiszerű marad

A bejegyzés trackback címe:

https://myfish.blog.hu/api/trackback/id/tr4613403967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása