Szenvedélyünk a hal - azaz halgasztronómia felsőfokon.

MyFish.hu

Együnk szardíniát

Napjainkban, ha valaki a szardíniára gondol, akkor egyből az olajoshal jut eszébe és ezen ne csodálkozzunk túlságosan, hiszen gasztronómia kultúránkban igencsak elenyésző szerepe van ennek a halnak, bár csendesen megjegyzem, méltánytalanul...

2017. november 20. - MyFish
szardiniakgrillserpenyobensutve.jpg

Akkor meg miért pont a szardínia? Nos azért, mert finom, azért, mert olcsó és azért, mert nagyon egészséges, csak mi nem ismerjük. Ha utazásaink során valamelyik mediterrán ország halpiacán járunk, igencsak megváltozhat a véleményünk ezekről az egyszerű kis halakról.

Élet az olajoshalon is túl

Olaszország, Spanyolország, Görögország, Ciprus lakói nagy előszeretettel fogyasztják ezen kis tengeri élőlényeket, de ha átkelünk Spanyolországból a Gibraltári szoroson keresztül Afrikába, pontosabban Marokkóba, akkor eljuthatunk egy olyan országba, amelyet méltán hívnak a szardínia feldolgozás fellegvárának.

Marokkó az egyetlen olyan ország a Földön, melynek halászati stratégiai programjának több mint az 55%-át a szardínia halászat képzi, ezért ne csodálkozzunk azon, ha minden második olajoshal konzerv, vagy fagyasztott szardínia származtatási helyeként Marokkó van feltüntetve. Ha csak a konzerviparról beszélünk, akkor megállapítható, hogy a marokkói halfeldolgozó ipar adja a világ szardínia kereskedelmének 68-70%-át.

Mit is kell tudnunk erről a halról?

A szardínia (Sardina pilchardus) a heringalakúak családjába tartozik és öt nagy nemzetségben 21 alfajjal képviseli magát a világ óceánjaiban és tengereiben. A fajok kisebb-nagyobb külső jegyeikben és növekedésükben is eltérhetnek egymástól, de általában ezüstös színűek, az oldalukon kékesen csillogó hosszanti sávval. Az élőhelyük és a biológiájuk is hasonlít a heringalakúakéhoz, melynek legnemesebb képviselői az Atlanti-óceáni hering (Clupea harengus harengus), a Csendes-óceáni hering (Clupea harengus pallasi), a Sprotni (Sprattus sprattus) és az Európai szardella (Engraulis encrasiolus).

A szardíniák, csakúgy mint nagyobb és kisebb testvéreik, több millió tagot számláló rajokban élnek, planktonokat fogyasztanak és ami nagyon érdekes, de évente többször is ívnak, ezért számuk nemhogy csökkenne, de inkább nő (egy ikrás nőstény 50-60 ezer ikrát is képes lerakni). A kereskedelmi forgalomban fagyasztott, előhűtött és konzerv formában találkozhatunk vele. A konyhatechnológiáról annyit, hogy sütőben vagy serpenyőben sütve, grillezve vagy roston sütve érdemes elkészíteni. A szardínia húsának olajtartalma magas, nem száraz és nem íztelen és nagyon jellemző egy kellemes olaj aroma, mely pikáns, ízletes és zamatos, sütve kissé füstös és rámenős ízt ad.

sardinefishes.jpg

A hal húsa

A hús színe világos rózsaszín vagy vörös és olyan apró kis csontokkal és szálkákkal rendelkezik, melyet észre sem lehet venni fogyasztáskor. A halhús állaga inkább omladozó szerkezetű, és csak nagyon rövid ideig tart a sütése.

Egy kis érdekesség

A kistestű rajhalak nagy része két aggyal rendelkezik. Az első kontrollálja a hal testét: úszás, táplálkozás, ingerek, légzés, szív, szem stb.... és még vagy egymillió funkció, csakúgy, mint akármelyiknél. A másik már nem csinál ennyi dolgot, tulajdonképpen csak egy dologra figyel, mégpedig hal környezetében (kb. 30 cm) lévő víz nyomására. A szardíniák oldalain végigfutó is pici molekuláris nagyságú szenzorok összeköttetésben állnak ezzel a második aggyal, melynek fő funkciója az, hogy figyelje a hal körül lévő víz nyomását. Abban a másodpercben, hogy a víz nyomása megváltozik, a szenzorok jeleznek, az agy dolgozni kezd. Meghozza a döntést, amivel elmozdítja a halunkat. Gondoljunk. Van egy több millió tagot számláló raj, amely mégis képes együtt mozogni, egy irányba úszni és együtt reagálni mindenre. Hogyan csinálják ezt, ha kommunikációra nem képesek? Ha egy hal kitérő mozgást végez, mert a rátámad egy nagyobb hal akkor, amikor megmozdul, megváltozik a körülötte lévő víz nyomása, amit a kb. 30 cm-es környezetében lévő többi fajtárs érzékel és azok is kitérő mozgást végeznek csakúgy, mint az első. Amikor a többi hal is megmozdul, a körülöttük lévő víz sűrűsége szintén megváltozik, amit a közvetlen környezetükben lévő többi hal is érzékel, azaz mozdulnak. Mint egy láncreakció, vagy mint a dominó.

sardines.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://myfish.blog.hu/api/trackback/id/tr2413323653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása