Tavasszal elengedhetetlen étel. Rendkívül zsenge textúrájú, hófehér színű, omlós- puha és igen jóízű húsa, akár újburgonyával és rizlingben párolt friss fügével elkészítve, akár a nagy klasszikus Sole Véronique receptet alkalmazva is gasztronómiai csúcsélvezeteket adhat nekünk.
A májusi lepényhalat értelemszerűen májusban fogják, az északi Atlanti-óceánban és az Északi-tengerben, tekintettel arra a tényre, hogy a lepényhal a téli hónapokban ívik, és májusra nő meg akkorára, hogy érdemes legyen kifogni. És ezt a halászok nagyon jól teszik, hiszen májusban a hal különösen zsenge, ízanyagokkal telítve, és pontosan akkora méretű, hogy szépen ráférjen a tányérra. A májusi lepényhal akkor az igazi és akkor tud nekünk garantáltan csúcsélvezeteket adni, ha kifogástól számított 2 napon belül a serpenyőbe kerül. A friss lepényhal sütésre igazán ideális, de párolhatjuk és posirozhatjuk is őket. Ime egy egyszerű recept hozzájuk:
Lepényhal filé fehérborgőzben párolva füstölt lazac szelettel és friss bazsalikommal töltve bazsalikom olaj öntettel.
Hozzávalók:
2 db 230-290g sima lepényhal filé( nyúzott)
2-3 szál bazsalikom csokor
8 db bazsalikom levél
10g Bazsalikom (apróra vágva)
60g Füstölt lazac
1ek Petrezselyem
100ml Fehérbor (száraz)
1 Citrom
10 Újburgonya
10g Vaj
Tengeri só
Fekete bors frissen őrőlve
Oliva olaj
Konyhatechnológia:
- Készíts bazsalikomolajat: Dobd a bazsalikom leveleket 30 másodpercre forró vízbe, majd vedd ki és tedd jeges vízbe a csokrot. Amikor kihűlt, csepegtesd le majd konyhai robotgépben az olivaolaj hozzáadásával turmixold össze. Sűrű szitán szűrd át és tedd félre.
- Fektesd le a lepényhal filéket az asztalra és helyezz minden lepényhal filére a füstölt lazacból és a bazsalikom levelekből is. Sózd, borsozd
- Tekerd fel a halfiléket a töltelékkel majd tedd egy zöldségpárolóba vagy egy bambusz gőzölőbe, öntsd alá a fehérbort és gőzöld kb. 7-8 percig .
- Tedd az újburgonyákat 3 percre forrásban lévő vízbe majd lecsepegtetés után egy sütő tepsibe és kevés olivaolajjal történt kenegetés után tedd a burgonyákat is a sütőbe, amíg meg nem sül
- Tálaláskor használj, egy nagyobb tányért mely közepére tedd a halfilét és kanalazz köré kevés bazsalikom olajat. Díszítésként szórd meg apróra vágott petrezselyemmel a tetejét.