Szenvedélyünk a hal - azaz halgasztronómia felsőfokon.

MyFish.hu

A májusi lepényhal aranyat ér

2017. november 30. - MyFish

Tavasszal elengedhetetlen étel. Rendkívül zsenge textúrájú, hófehér színű, omlós- puha és igen jóízű húsa, akár újburgonyával és rizlingben párolt friss fügével elkészítve, akár a nagy klasszikus Sole Véronique receptet alkalmazva is gasztronómiai csúcsélvezeteket adhat nekünk.

a_majusi_lepenyhal_aranyat_er.jpg

A májusi lepényhalat értelemszerűen májusban fogják, az északi Atlanti-óceánban és az Északi-tengerben, tekintettel arra a tényre, hogy a lepényhal a téli hónapokban ívik, és májusra nő meg akkorára, hogy érdemes legyen kifogni. És ezt a halászok nagyon jól teszik, hiszen májusban a hal különösen zsenge, ízanyagokkal telítve, és pontosan akkora méretű, hogy szépen ráférjen a tányérra. A májusi lepényhal akkor az igazi és akkor tud nekünk garantáltan csúcsélvezeteket adni, ha kifogástól számított 2 napon belül a serpenyőbe kerül. A friss lepényhal sütésre igazán ideális, de párolhatjuk és posirozhatjuk is őket.  Ime egy egyszerű recept hozzájuk:

Lepényhal filé fehérborgőzben párolva füstölt lazac szelettel és friss bazsalikommal töltve  bazsalikom olaj öntettel.

 a_majusi_lepenyhal_aranyat_er_2.jpg

  

 Hozzávalók:                                             

 2 db 230-290g sima lepényhal filé( nyúzott)

2-3 szál bazsalikom csokor

8 db bazsalikom levél

10g Bazsalikom (apróra vágva)

60g Füstölt lazac

1ek Petrezselyem

100ml Fehérbor (száraz)

1 Citrom

10 Újburgonya

10g Vaj

Tengeri só

Fekete bors frissen őrőlve

Oliva olaj 

Konyhatechnológia: 

  1. Készíts bazsalikomolajat: Dobd a bazsalikom leveleket 30 másodpercre forró vízbe, majd vedd ki és tedd jeges vízbe a csokrot. Amikor kihűlt, csepegtesd le majd konyhai robotgépben az olivaolaj hozzáadásával turmixold össze. Sűrű szitán szűrd át és tedd félre.
  2. Fektesd le a lepényhal filéket az asztalra és helyezz minden lepényhal filére a füstölt lazacból és a bazsalikom levelekből is. Sózd, borsozd
  3. Tekerd fel a halfiléket a töltelékkel majd tedd egy zöldségpárolóba vagy egy bambusz gőzölőbe, öntsd alá a fehérbort és gőzöld kb. 7-8 percig .
  4. Tedd az újburgonyákat 3 percre forrásban lévő vízbe majd lecsepegtetés után egy sütő tepsibe és kevés olivaolajjal történt kenegetés után tedd a burgonyákat is a sütőbe, amíg meg nem sül
  5. Tálaláskor használj, egy nagyobb tányért mely közepére tedd a halfilét és kanalazz köré kevés bazsalikom olajat. Díszítésként szórd meg apróra vágott petrezselyemmel a tetejét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myfish.blog.hu/api/trackback/id/tr9413404689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása